Jakson pääset kuuntelemaan myös tästä linkistä >>>

Tiedätkö sen tunteen, kun mikään ei tunnu kiinnostavan ja tekisi vaan mieli luovuttaa?

Haluat kyllä saavuttaa unelmiesi opiskelupaikan enemmän, kuin mitään muuta tässä maailmassa, mutta silti tekisi mieli heittää hanskat tiskiin…

Kun ei vaan J-A-K-S-A.

Tai sitten on niitä opiskelupäiviä, kun aidosti kiinnostaisi kyllä opiskella, mutta sitten päivä jää haluttua lyhyemmäksi, koska väsymys ottaa sinusta vallan.

Stressi, kiire ja paine pääsykokeisiin lukiessa luovat aivan uudenlaiset riskit henkiselle jaksamiselle, mutta sen lisäksi myös sitä fyysistä jaksamista koetellaan ihan toden teolla.

Jaksaminen on monen tekijän summa: yhden vinkki vitosen lisääminen arkeen saattaa tuoda ehkä hetkellistä helpotusta väsymykseen, mutta se ei koskaan ratkaise itse ydinongelmaa eli mistä väsymys johtuu?

Jaksaminen ja palautuminen kulkevat käsi kädessä, sillä jaksat vain niin kauan, kuin mistä vielä palaudut.

Tulen puhumaan myöhemmissä podcast-jaksoissa itse palautumisesta vielä tarkemmin, mutta tässä jaksossa keskityn nimenomaan jaksamiseen ja energiatasoihin.

Tässä jaksossa tulen käymään läpi:

 • kuinka saadaa enemmän energiaa opiskeluun eli viedä suorituskykyä seuraavalle tasolle?
 • miten ylläpitää tasaista energiaa päivän aikana eli välttää väsymyspiikit?

Olen tehnyt myös tämän jakson tueksi maksuttoman checklistin ”Enemmän Energiaa Opiskeluun”, jota käymme läpi myös tämän jakson aikana.

Lataa ja tulosta siis itsellesi tuo checklist, ja täytä sitä tämän jakson aikana!

Click here to subscribe

Suurin syy, miksi opiskelupaikka jää saamatta

Tiedätkö, mikä on suurin syy sille, että opiskelupaikka jää saamatta?

Se, että ei olla luettu tarpeeksi.

Ja see syy sille, miksi ei olla luettu tarpeeksi, on tietenkin usean tekijän summa:

 • onko lukusuunnitelmaa tehtäessä otettu oikeat asiat huomioon?
 • onko ajanhallinta ollut kunnossa?
 • onko huomio osattu kiinnittää niihin asioihin, joihin voi vaikuttaa (lukeminen) vai onko aikaa kulunut ylimääräiseen murehtimiseen tulevasta, johon ei voi vaikuttaa?
 • onko motivaatio ollut kohdillaan, vai ollaanko menty aina siitä, mistä aita on matalin?

Mutta näiden lisäksi yksi keskeinen asia vaikuttaa siihen, kuinka paljon pystyt määrällisesti lukemaan. Nimittäin jaksaminen! Eli se, kuinka paljon pystyt ihan fyysisesti päivässä, viikossa ja kuukaudessa lukemaan.

Kaikilla opiskelijoilla on tismalleen sama aika käytettävissä lukemiseen. Mutta miksi joku saa tuosta samasta ajasta irti niin paljon enemmän? Miksi joku toinen jaksaa niin paljon enemmän kuin toinen?

Siitä on kyse.

Ja siksi tässä jaksossa tulen kertomaan, kuinka sinä pystyt viemään jaksamisen aivan uudelle tasolle ja sitä kautta saamaan lukupäivistä enemmän irti! (+ lukeminen on myös aika paljon mielekkäämpää silloin, kun koko ajan ei väsytä…)

Itse podcast-jaksossa jaoin tässä kohtaa oman esimerkin siitä, kuinka aikanaan itse lukiessani pystyin kasvattamaan lukuaikaani niin, että viimeisillä viikoilla luin joka päivä 10-12h päivässä tehokkaasti, enkä ollut edes väsynyt.

Enemmän energiaa opiskeluun

Energisyys ja jaksaminen ovat siinä mielessä trendikkäitä aiheita, että niiden tehostamiseksi löytyy ties minkälaisia vinkkejä. Mutta fakta on oikeasti se, että kaikki lähtee siitä, että perustasi on kunnossa.

Olet varmasti kuullut aikaisemminkin, kuinka lepo, ravitsemus ja liikunta ovat fyysisen hyvinvoinnin peruspilarit.

Ja seuraavaksi käyn näitä osa-alueita tarkemmin läpi.

Uni

Unen merkitystä lukiessa ei voi korostaa liikaa: kaikki kognitiiviset prosessit, kuten muistaminen, havaitseminen ja oppiminen vaativat riittävää määrää lepoa, jotta ne voivat toimia optimaalisimmalla tavalla.

Suomeksi sanottuna, unesi määrä ja laatu vaikuttavat todella suuresti siihen, tuletko pääsemään haluamaasi kouluun.

Väsyneenä:

 • Sinun on huomattavasti vaikeampi keskittyä käsillä olevaan tehtävään ja keskittyminen harhailee jatkuvasti
 • Lukeminen tuntuu pakkopullalta ja kaikkea muuta, kuin miellyttävältä
 • Olet keskimääräistä tunneherkempi ja ärtyneempi sekä huomaat ajattelevasi paljon negatiivisemmin
 • Olet alakuloinen
 • Sinulla on vaikeuksia uskoa itseesi ja kykyihisi
 • Et pääse flow-tilaan ja uuden oppiminen on vaikeaa

Lisäksi univajeella on paljon sekä psykologisia että fysiologisia seurauksia, kuten vastustuskyvyn heikkeneminen, insuliiniresistenssi, heikentynyt stressin sietokyky ja lisääntynyt energiankulutus.

Unen merkitystä pääsykokeisiin lukiessa ei voi siis korostaa tarpeeksi. Jos sinulla on kaikilla osa-alueilla (uni, liikunta ja ravitsemus) parantamisen varaa, suosittelen aloittamaan unen korjaamisella. Kuitenkin käytännössä kaikkihan vaikuttavat kaikkeen, eli nimenomaan ravitsemuksen parantaminen ja liikunnan lisääminen saattavat jo itsessään korjata uniongelmat.

Enemmän Energiaa Checklistin ensimmäisessä osiossa on unitesti. Katso siis seuraavaksi, kuinka monta ruksia siihen laitat. Mikäli vastaat useampaan kohtaan, niin sinulla on parantamisen varaa unessa.

Uniongelmia on lukuisia, eikä niiden syitä ole aina mahdollista selvittää. Ainakin omalla kohdallani stressi on yksi suurimmista unen laatua heikentävistä tekijöistä. Kun kehossa on liikaa stressiä, on nukahtaminen vaikeampaa ja heräilet usein öisin.

Voisi jopa sanoa, että hyvä uni rakennetaan päivällä. Kun päiväsi on koostu oikeista palasista, rutiineista ja vielä riittävä palautuminen huomioiden, on riittävän unen saaminen helpompaa ja todennäköisempää.

Tämän vuoksi Akatemian kurssilla kerrotaankin askel askeleelta, kuinka opiskelupäivä kannattaa suunnitella niin, että se tukee myös nukkumista: esimerkiksi mitä rutiineja kannattaa lisätä arkeen ja kuinka varmistaa riittävä palautuminen.

Ravitsemus

Unesta seuraavaksi tärkein fyysisen jaksamisen osa-alue on ehdottomasti ravitsemus.

Kuitenkin tähänkin osa-alueeseen liittyy vahvasti se, että myös muut osa-alueet tukevat ravitsemuksen onnistumista: energisenä ja levänneenä teet parempia valintoja ravitsemuksen suhteen sekä silloin, kun liikkuminen on osana arkea, myös ruokavalio on usein siistimpi.

Usein pääsykokeisiin lukiessa sitä saattaa helposti sortua ajattelemaan, kuinka ”ei ole aikaa” miettiä omaa ruokavaliota ja päivittäisiä valintoja. Tämä on kuitenkin niin väärin, koska ravitsemukseen liittyvillä valinnoillasi on valtava merkitys jaksamiseesi!

Mikäli olet se henkilö, jolla ”ei ole aikaa”, niin haluan, että pysähdyt. Keksitkö tuon tekosyyn vain siksi, että et TIEDÄ, mitä sinun tulisi syödä ja sinulta puuttuu tarvittavat työkalut siihen? Vai tiedätkö, mitä sinun kuuluisi syödä, mutta et vain olet tehnyt hyvien ruokavalintojen tekemistä tarpeeksi helpoksi?

Esim. Opiskelet kirjastolla, mutta sinulla ei ole eväitä valmiina tehtynä, jolloin teet päivittäiset ateriavalinnat ns. valmiiksi väsyneenä? Kun eväät ja ateriat on valmisteltu valmiiksi, sinun ei tarvitse käyttää olleenkaan aivokapasiteettiasi ja energiaasi valintojen tekemiseen.

Mitkä merkit voivat sitten paljastaa, että ravitsemuksessasi voisi olla parantamisen varaa?

 • Sairastut usein kausiflunssaan tai ylipäätään tulet kipeäksi herkästi.
 • Sinulla on usein makeanhimoa tai kahvinhimoa, ja syötkin usein pääsykokeisiin lukiessasi herkkuja.
 • Sinulle tulee päivän aikana useita väsymispiikkejä, eli energiatasoni vaihtelevat päivän mittaan. Minua alkaa usein väsyttämään aterian päätteeksi.
 • Vatsasi on herkkä, ja se menee kipeäksi tai sekaisin herkästi. Vatsan toiminta vilkastuu varsinkin silloin, kun jännitän.

Mikäli sait Enemmän Energiaa Opiskeluun Checklistin testiin taas rukseja, niin siinä tapauksessa suosittelen kiinnittämään ravitsemukseesi huomiota.

Itselleni energiatasot ovat mittari siitä, onko ruokavalintani osuneet kohdilleen. Mikäli aterian jälkeen olet väsynyt, olet silloin syönyt joko väärää ruokaa tai vain yksinkertaisesti liikaa. ”Ruokakooma” onkin melkein pahinta, mitä voit itsellesi lukupäivän aikana itsellesi tehdä.

Ehkä olet aikaisemmin kuullut sanan makro-ravineet? Makroravinteita on siis rasvat, hiilihydraatit ja proteiinit.

Se, mitä sinun kannattaa makroravinteista muistaa on se, että hiilihydraatti vaikuttaa kaikista voimakkaimmin insuliiniisi. Ja mitä enemmän valitsemasi atreia nostattaa insuliiniasi, sitä todennäköisemmin väsymyspiikki iskee aterian päätteeksi.

Tämän vuoksi esimerkiksi välimerellinen ruokavalio, mikä koostuu pitkälti kasviksista ja hyvistä rasvoista, on erinomainen ruokavalio pääsykokeisiin lukiessa. Rasva on erinomainen energianlähde, sillä sen avulla mieli pysyy kirkkaana ja energiatasot korkealla.

Otetaan ihan käytännön esimerkki välipalasta eli vihersmoohtie, johon on lisätty helposti sulavaa kasvisproteiinia sekä hyviä rasvoja avokadosta, pähkinöistä tai MCT-öljystä. Tämän välipalan jälkeen olosi on todennäköisesti energisempi, kuin ennen ateriaa ja tuo energiataso säilyy myös useamman tunnin, kun rasvat ja kuidut pitävät sinut kylläisenä.

Toisaalta jos välipalanasi olisi esimerkiksi vaaleaa leipää kinkulla ja juustolla, olisi vaikutus energiatasoihisi luultavasti negatiivisempi.

Hiilihydraatit, kuten riisi, viljat, pasta, puuro ja leipä, ovat erittäin tärkeitä pääsykokeisiin lukiessa. Tämän vuoksi niitä ei kannata missään nimessä jättää kokonaan pois VAAN ajoittaa vain niiden syömisen iltaan. Eli kun syöt hiilihydraatit pääosin kasviksista ja marjoista lukutunteina, ja riisit, puurot ja pastat lukemisen jälkeen, niin energiatasosi voivat lisääntyä hurjasti!

Tästä makroravinteiden rytmittämisesta ja atreioiden valmistelusta puhunkin sitten enemmän ja syvällisemminHenkisesti Vahvemmaksi Verkkokurssilla.

Makroravinteiden lisäksi myös mikroravinteilla on suuri merkitys jaksamiseen eli vitamiineilla sekä kivennäis- ja hivenaineilla.

käy kuuntelemassa aiheeseen liittyvä podcast!

Paras ja ajankäytöllisesti tehokkain tapa on lisätä arkeen hyötyliikuntaa: entä jos polkisitkin pyörällä kirjastolle bussin sijaan? Mitä jos lounastauolla kävisitkin kävelyllä ja söisit aterian lukemisen ohessa? Mitä jos kävelisit kirjastolta kotiin lukupäivän päätteeksi? Mitä jos menisit saunomaan ja uimaan avantoon lukupäivän päätteeksi? Entä jos tekisitte ystävien kanssa yhteistreenin tai kävisitte joogatunnilla kahvilassa istumisen sijaan?

Ehkä sait ajatuksesta kiinni.

Click here to subscribe