#2: Kaikkeen Löytyy Ratkaisu

marras 6, 2019Kirkastaa tavoitteeni, Varmistaa menestymisen pääsykokeissa

Jakson voit kuunnella myös tästä >>>

Tervetuloa kuuntelemaan Vapauta Supervoimasi & Menesty pääsykokeessa podcastin toista jaksoa. Mun nimeni on Iida Soininen ja tulen toimimaan tämän podcastin hostina nyt ja tulevaisuudessa.

Tämän podcastin tehtävänä on auttaa sinua löytämään sun oma #supervoimasi ja sitä kautta menestymään pääsykokeissa. Tuun opettamaan sulle kaikki ne askeleet, jotka tarvitset pääsykokeissa menestyäksesi, jotta mikään ei jää sinulta sattuman varaan. Olipa sitten tavoitteenasi löytää sinulle sopivin opiskelupaikka, saada lisää energiaa lukupäiviin tai vinkkejä jännitykseen ja stressin hallintaan, olet tullut oikeaan paikkaan!

Olen tehnyt sua varten todella hyödyllisen työkirjan, #Superstrategia pääsykokeissa menestyäksesi, joka kannattaa ehdottomasti ladata tämän jakson tueksi.

Työkirjan pääset lataaman tästä >>>


Click here to subscribe

Käy siis ehdottomasti lataamassa tuo työkirja, ja vielä mikä tärkeempää, niin älä anna sen hukkua sun sähköpostiin vaan oikeesti tulosta se työkirja ja varaa itsellesi aikaa sen täyttämiseen ja työkirjan teemojen pohtimiseen.

Ennen kun mennään asiaan, niin haluan muistuttaa sua yhdestä tärkeestä asiasta: vaikka nämä teemat ovat kohtalaisen yksinkertaisia ja olet saattanut joistain asioista kuulla aikaisemmin, niin niiden toteuttaminen ei ole missään nimessä helppoa. Varsinkin alkuun!

Mutta jos olet valmis kokeilemaan näitä asioita, niin se tulee todellakin helpottamaan sun matkaasi pääsykokeissa menestyäksesi, koska tiedät, että ihan sama mitä tuun ensi kevään aikana kohtaamaan, niin kaikkeen löytyy kyllä ratkaisu!

Miksi ”kaikkeen löytyy ratkaisu” -asenne on niin tärkeää pääsykokeisiin lukiessa?

 1. Pääsykoekevät on pitkä, ja sinä aikana saattaa tapahtua lukuisia (ikäviäkin) asioita. Kun sinulla on asenne ja uskomukset kohdallaan, niin selviät kyllä kaikesta ja osaat keskittyä niihin asioihin, joihin pystyt vaikuttamaan. Silloin et murehdi menneitä etkä tulevia, vaan osaat pitää fokuksen tässä hetkessä.
 2. Kun aidosti uskot pystyväsi mihin vain, niin se lisää myös huomattavasti kykyäsi ratkaista tehtäviä. Et enää välttele vaikeiden tehtävien aloittamista (ja tee vain sellaisia tehtäviä, jotka jo osaat) kun tiedät pystyväsi ratkaisemaan kaiken. (Vaikka se joskus veisikin aikaa vähän enemmän)
 3. Aika kuluu joka tapauksessa: kun sinulla on oikea asenne kohdallaan, et murehdi siitä, missä ajassa ratkaiset tehtävän tai milloin pääset yliopistoon. Keskityt vain prosessiin ja siihen, että sinä teet oikeita asioita päivittäin. Hetkesi kyllä koittaa, kun sen aika tulee.

3 askelta ”kaikkeen löytyy ratkaisu” -asenteen rakentamiseen

1. Uskomukset

Uskomukset – Ajatukset – Tunteet – Teot – Tulokset

Tässä on se kaava, mikä selittää mihin olet menossa, ja kuinka sinne pääset. Tämä kaava jopa paljastaa, miksi et mahdollisesti ole päässyt tavoitteeseesi.

 • Se mihin uskot, luo ajatuksesi.
 • Se mitä ajattelet, luo tunteesi.
 • Se, mitä tunnet, saa sinut toimimaan tietyllä tavalla.
 • Se, mitä teet, tuottaa tuloksesi.

Jos siis olet aikaisemmin epäonnistunut pääsykokeessa, käy läpi seuraavat vaiheet:

 1. Minkälaisia tuloksia sait pitkin kevättä?
 2. Mitä päivittäinen tekemisesi oli?
 3. Minkälainen fiilis sinulla oli päivittäin?
 4. Mitä ajatuksia sinulla oli päivittäin?
 5. Mihin sinä uskoit tai toisinpäin, uskoitko mahdollisuuksiisi?

Muuttamalla uskomuksiasi muutat tuloksiasi: kun uskot siihen, että kaikkeen löytyy ratkaisu, myös tuloksesi alkavat muuttumaan… Lupaan sen!

2. Tekosyyt

Etkö usko, että kaikkeen löytyy ratkaisu?

 1. Jos johonkin asiaan ei löydy, se on luultavasti elämän tosiasia, esim. kuolema
 2. Jos vain sitä et siihen löydä ratkaisua, (mutta joku muu löytää), niin silloin et vain välitä tavoitteesta / ongelmasta tarpeeksi, jotta näkisit ratkaisemiseen liittyvän vaivan

Tekosyyt on yksi suurin syy sille, miksi tavoitteita ei saavuteta. Ensi kerralla, kun kerrot itsellesi, kuinka et pysty tekemään jotain, niin pysähdy.

Miksi kerroit itsellesi tuollaisen tekosyyn?

Etkö uskalla yrittää (koska pelkäät) vai etkö tee jotain, koska et halua? On tärkeää tunnistaa, himmaako sinua pelko, jota et uskalla kohdata, vai onko taustalla muutakin.

Kun tiedostat, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä, asioiden priorisointi helpottuu. Jos sinulle terveellinen ruokavalio ja liikunta eivät ole tärkeitä, niin ei ihme, jos et saavuta niihin liittyviä tavoitteita!

Sen sijaan, että sanoisit ”en pysty”, niin kerro itsellesi mielummin, kuinka ”et aio” tehdä jotain asiaa. Silloin olet paljon rehellisempi itsellesi.

”I could, but I won’t”

3. Kirkasta tavoitteesi

Tavoitteen kirkastaminen eli se, että a) tiedät mitä haluat ja b) tiedät, mitä tuon tavoitteen saavuttaminen vaatii on ihan super tärkeää pääsykokeissa menestymisen kannalta!

Aina sitä ei ole helppo tunnistaa, mutta seuraavat merkit paljastavat, onko sinulle joku tavoitteesi kannalta epäselvää.

 • Mietit päivittäin, teetkö oikeita asioita
 • Sinun on vaikea pysyä aikataulussa ja priorisoida ajankäyttöäsi
 • Olet jatkuvasti kiireinen, mutta et saa haluamiasi tuloksia
 • Olet jatkuvasti väsynyt

”You can’t hit a target, you can’t see”

Mistä tiedät, mihin käyttää aikaasi, jos et tiedä, mitä haluat tai miten haluamaasi tavoitteeseen pääsee?

RAS on se syy, miksi sinun on todella tärkeää pitää tavoitteesi niin kirkkaana kuin mahdollista (ja päästä super fokusoituneeseen tilaan). Kun tiedät, mitä haluat, alitajuntasi osaa filteröidä kaikki sellaiset asiat pois, joilla ei ole merkitystä tavoitteesi saavuttamisessa.

Suomeksi sanottuna alat näkemään vain niitä asioita, jotka auttavat sinua saavuttamaan mitä ikinä haluatkin.

Sinun pitää vain tietää, mitä haluat!

”Reticular Activating System (RAS) can be trained: It’s about visualizing what we want, and then letting our subconscious and conscious work together to make it happen.”

Mikäli tarvitset apua tavoitteesi kirkastamisessa, niin lataa itsellesi #Superstrategia pääsykokeissa menestyäksesi työkirja. Työkirjassa on 10 sivua tehtäviä, jotka tekemällä tavoitteesi (ja suunnitelmasi tavoitteen saavuttamiseksi) on asteen kirkkaampia. Click here to subscribe