Miten Valmistautua Pääsykokeisiin? Näin Suunnittelet Ajankäyttöäsi!

tammi 8, 2019Varmistaa menestymisen pääsykokeissa

Tiedätkö, mikä on suurin syy sille, että ei päästä yliopistoon? Se, että ei olla luettu tarpeeksi. Ja koska lukuaika pääsykokeisiin on suhteellisen lyhyt, tulee sinun käyttää jokainen lukupäivä mahdollisimman hyvin hyödyksi. Tuntuuko sinusta silti, että aika loppuu kesken? Tai tuntuuko sinusta, että et vain yksinkertaisesti JAKSA lukea riittävästi? Teet parhaasi, mutta silti ihmiset ympärillä saavat yksinkertaisesti enemmän aikaiseksi.

Hyvä, olet tullut juuri oikeaan paikkaan! Tässä artikkelissa kerron sinulle, miten oikeanlaisella valmistautumisella sekä suunnitelmallisella ajankäytöllä sinun on mahdollista kasvattaa roimasti todennäköisyyttä sille, että menestyt pääsykokeessa!

Miksi suunnitelmallinen ajankäyttö on niin tärkeää pääsykokeisiin valmistautuessa?

Itse luku-urakkaan ja koetilanteessa menestymiseen liittyy vahvasti hallinnan tunne: mitä enemmän koet, että pystyt hallitsemaan ympärilläsi tapahtuvia asioita, sitä itsevarmempi yksinkertaisesti olet. Ja mitä enemmän ruokit tuota hallinnan tunnetta lukuaikana, sitä todennäköisemmin koet sitä myös koetilanteessa.

Suunnitelmallinen ajankäyttö lisää myös merkittävästi jaksamistasi. Kun päivän tekemiset on suunniteltu hyvin, ei energiaa kulu turhaan säätöön, vaan pelkästään oleellisiin asioihin. Lisäksi niin oppimisen kuin jaksamisen näkökulmasta riittävä lepo on erittäin tärkeää. Lukupäivän päätteeksi pitää osata relata. Mutta jos sinulla ei ole mitään suunnitelmaa sille, kuinka aiot opiskeluasi rytmittää, mistä tiedät, mikä määrä työtä päivässä riittää? Ilman tuota tietoa saatat kokea jopa riittämättömyyden tunnetta lukupäivän päätteeksi silloin, etkä tavallaan pysty irtautumaan työnteosta. Toimivan lukusuunnitelman ja ajankäytön tekeminen on siis ihan ehdotonta, jos haluat menestyä pääsykokeessa – sekä samalla välttää loppuun palamisen.

Miten valmistautua pääsykokeisiin? Näin suunnittelet ajankäyttöäsi!

 1. Tee suunnitelma päivällesi

Toimiva ajankäyttö lähtee siitä, että teet suunnitelman joko edellisenä iltana tai saman päivän aamuna sille, mitä kaikkea tulet päivän aikana tekemään, esimerkiksi:

 • Mitkä ovat tavoitteesi tälle päivälle, eli kuinka monta sivua tulet lukemaan tai kuinka monta tehtävää tulet tekemään?
 • Kuinka monta tuntia sinulla on käytettävissä / osa-alue?
 • Missä tulet lukemaan? (kotona vai kirjastossa)
 • Miten liikut paikasta toiseen? (Ylimääräiset siirtymiset kannattaa karsia, ne syövät tuhottomasti aikaa!)
 • Miten treenaat päivän aikana? Voisitko korvata treenin hyötyliikunnalla? (Esimerkiksi mene pyörällä kirjastoon tai käy lounastauolla kävelyllä)
 • Mitä syöt päivän aikana ja missä? Voisitko ottaa eväät mukaan kirjastoon?

Itse käytän ajanhallinnassa uudenaikaista Voittavat Tavat kalenteria. Se auttaa minua siinä, että muistan tehdä oikeita asioita oikeina päivänä ja näin pystyn paremmin keskittymään aina käsillä olevaan tehtävään.

>> TUTUSTU TÄSTÄ AJANHALLINNAN TYÖKALUUN: Voittavat Tavat (Huom! Koodilla IIDA10 saat pienen alennuksen)

2. Priorisointi

Priorisointi tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että pääsykokeisiin lukeminen menee kaiken edelle. Jos huomaat, että kalenteriisi eksyy lukupäivälle asioita, jotka katkaisevat kriittisesti lukemistasi, aiheutat itsellesi turhaa stressiä. Mitä tyhjenpänä OSAAT pitää kalenteriasi, sitä todennäköisemmin menestyt pääsykokeessa. Tapaamiset ystävien kanssa keskellä päivää, kosmetologilla käynnit tai vaikkapa treenin sopiminen ystävän aikataulun mukaan ei ole suositeltavaa lukuaikana. Satunnaiset rikkonaiset päivät ovat ihan ok, mutta jos niin käy päivästä toiseen, aiheutat turhaa kiireen tuntua itsellesi.

Varsinkin oppimisvaiheessa on todella tärkeää, että käyt jopa useita tunteja tiettyä osa-aluetta läpi ajatuksella, jotta oikeasti sisäistät asian. Mutta jos täyteen buukattu kalenteri katkaisee päivääsi koko ajan, on taas opiskelumoodin pääseminen hankalaa. Ainakin itse olen huomannut, että jos minun pitää saada aikaiseksi jotain, joka vaatii todella paljon ajatustyötä, en saa sopia mitään muuta sille päivälle. Näin ajatus ei pääse harhailemaan ja keskittymiskykyni on ihan eri levelillä: jos saan työni ajoissa valmiiksi, on minulla koko loppupäivä aikaa sitten tehdä niitä juttuja, mitä haluan.

Jotta pystyt priorisoimaan lukemista, tarkoittaa se yhtä asiaa: sinun tulee opetella sanomaan EI. Joudut luultavasti sanomaan ei monelle kissan ristiäiselle, lounastreffeille ystäviesi kanssa tai ihan vain sukujuhlille. Itse en mennyt aikanaan edes serkkuni ylioppilasjuhliin, sillä luin pääsykokeisiin. Kukaan ei kyseenalaistanut tuota valintaani.

Mutta kun sanot joillekin asioille EI nyt lyhyellä tähtäimellä, voit saada mahdollisuuden sanoa KYLLÄ useille upeille asioille pitkällä tähtäimellä.

3. Reflektoi oppimistasi!

Jotta suunnitelmallinen ajankäyttö on toimivaa läpi kevään, tulee sinun muistaa siihen liittyvä tärkeä taito: nimittäin päivittäinen oppimisen reflektointi. Muista aina päivän päätteeksi käydä läpi:

 • Pääsitkö päivän tavoitteisiin?
 • Mitä teit erityisen hyvin?
 • Mitä olisit voinut tehdä paremmin?
 • Mitä sellaista voisit tehdä huomenna, jotta pystyisit olemaan taas askeleen lähempänä tavoitettasi?

Toivottavasti sait tästä apua pääsykokeissa valmistautumiseen.

Kaipaisitko lisää apua ja vinkkejä pääsykokeissa valmistautumiseen? Tein sinua varten työkirjan, jossa kuulet parhaat vinkit pääsykokeissa menestymiseen!

LATAA TÄSTÄ TYÖKIRJA KLIKKAAMALLA ALLA OLEVAA KUVAA!