Oletko Lukemassa Pääsykokeisiin? 3 Syytä, Miksi Et Usko Omiin Kykyihisi

tammi 8, 2019Varmistaa menestymisen pääsykokeissa

Juttelin vähän aikaa sitten yhden jo valmistuneen lääkärin kanssa ja selvisi, että hän oli aikanaan päässyt (vasta) viidennellä yrittämällä lääketieteelliseen. Kysyin häneltä, mikä oli suurin ero neljännen ja viidennen hakukerran välillä.

Mitä luulet hänen vastanneen?

”Viidennellä hakukerralla vihdoin uskoin itseeni.”

Pääsykokeisiin lukeminen on toden teolla suurta kamppailua oman mielesi kanssa. Itsevarmuus ja usko omiin kykyihin kulkevat käsi kädessä, ja niiden yhteys pääsykokeissa menestymisen kanssa on kiistatonta. Lukukevät on pitkä, ja aina jossain kohtaa se usko omaan tekemiseen romahtaa.

Vai romahtaako? Voisiko sittenkin olla erilaisia keinoja käytettävissä niille hetkille, kun uskoasi koetellaan? Entä jos pystyisitkin harjoittelemaan myös sitä, kuinka saada lisää itsevarmuutta sekä uskoa omiin kykyihin?

3 Syytä, Miksi Et Usko Omiin Kykyihisi

1. Olet epäonnistunut aikaisemmin

Oletko hakenut jo aikaisemmin haluamaasi yliopistoon, mutta et ole onnistunut pääsemään tavoitteeseesi? Oletko mahdollisesti yrittänyt ehkä useammankin kerran onnistumatta?

Mitä useamman kerran olet jo hakenut sitä tiukemmalta paikalta tilanteesi kuulostaa.

”Tällä kertaa minun on onnistuttava, tämä on viimeinen yritykseni!”

Ymmärrän turhautumisesi sekä sen, että usko omaan tekemiseen ei ole korkeimmillaan tällä hetkellä. Sinusta saattaa jopa tuntua, että olet huonommassa asemassa muihin hakijoihin nähden tilanteesi vuoksi. Ehkä sinua ahdistaa vielä ajatus siitä, että opiskelupaikan saaminen vaikeutuu koko ajan ”vanhojen” hakijoiden kohdalla.

Mutta haluan silti lohduttaa sinua yhdellä asialla: vaikka olet epäonnistunut aikaisemmin, se ei tarkoita, että tulisit epäonnistumaan jatkossakin! Näillä kahdella hakukerralla ei ole mitään yhteistä!

Toki onnistuminen tänä keväänä vaatii sen, että teet tänä vuonna jotain eri lailla. Se ei tarkoita kohdallasi välttämättä mitään todella radikaalia muutosta, mutta jotain sinun tulisi tehdä toisella tavalla.

Tämä tietysti vaatii sen, että sinun tulee käydä läpi aikaisemmat hakukerrat: mitä asioita olisit voinut tehdä paremmin sekä mitkä olivat ne syyt (rehellisesti), minkä vuoksi epäonnistuit koetilanteessa.

Ehkä se johtui liian kovasta koejännityksestä ja huonosta valmistautumisesta koetilanteeseen? Tai ehkä et vain saanut itsestäsi kaikkea irti lukuaikana?

Oli epäonnistumisen syy mikä tahansa, on se varmasti jotain sellaista, jota monet muutkin ovat käyneet läpi. Sinusta saattaa tuntua, että olet ainut sinun tilanteessa oleva. Mutta et varmasti ole!

Ja mikä tärkeintä, Suomessa on monta, jotka ovat olleet sinun tilanteessasi, mutta onnistuneet kääntämään nuo aikaisemmat vastoinkäymiset lopulta voitoksi.

Ja niin pystyt myös sinäkin!

2. Et vain usko, että onnistuminen olisi juuri sinun kohdallasi mahdollinen

Jos pääsykokeisiin hakeminen on sinun kohdallasi ensimmäinen suuri tavoite, jota yrität saavuttaa, saatat hyvinkin kuvitella, että onnistuminen juuri sinun kohdallasi ei ole mahdollista.

Mutta usko pois, tämä on täysin normaalia!

Jokaisen (ensimmäisen) suuren tavoitteen kohdalla on alkuun juuri sellainen tunne, että et usko oikeasti onnistuvasi. Mutta siinä kohtaa, kun alat vihdoin uskomaan, alkaa asioita tapahtua!

Haluan, että ymmärrät kyseessä olevan vain sinun oma uskomus. Se saattaa tuntua hyvinkin todelta, koska siihen liittyy niin voimakas tunne. Ja se tunne tulee varmasti niistä aikaisemmista epäonnistumisista.

Mutta kyseessä ei ole tietystikään tieteellinen fakta, joten eikö tuota uskomusta kannattaisi alkaa muuttamaan? Mihin sinun mielestäsi pitäisi alkaa uskoa, jotta voisit päästä tavoitteeseesi?

Yritä palata menneisyyteen, ja yritä muistella asioita, joihin et ole aluksi uskonut, mutta oletkin lopulta siinä onnistunut? Onko sinulla tällaista muistoa esimerkiksi ylioppilaskirjoituksista tai lukion kokeesta?

Jos keksit yhdenkin esimerkin, missä olet onnistunut jossain, mihin et ole aikaisemmin uskonut, olet todistanut itsellesi jotain.

Sinä pystyt saavuttamaan jotain, mihin et vielä välttämättä tällä hetkellä usko pystyväsi!

3. Koet päivittäin riittämättömyyden tunnetta

Tuntuuko sinusta melkein päivittäin, että mikään ei riitä? Koetko, että ihan sama mitä saat päivän aikana aikaiseksi, niin olisit voinut tehdä enemmän tai paremmin.

Jos joka lukupäivän päätteeksi sinulla on olo, että olisit voinut tehdä asioita paremmin, on todella vaikeaa uskoa omiin kykyihin, saati sitten kävellä itsevarmana koesaliin.

Riittämättömyyden tunne kumpuaa usein jostain pintaa syvemmältä, mutta se saattaa johtua myös suunnitelmallisuuden puutteesta. Jos lukusuunnitelmasi ei ole toimiva, tai sinulla ei ole realistista ymmärrystä siitä, mikä määrä lukemista riittää, ei ole mikään ihme, että koet päivittäin riittämättömyyttä!

Jos siis tarvitset apua toimivan lukusuunnitelman tekemiseen, KYSY JOLTAIN, joka on onnistunut joskus tavoitteessasi.

Lisäksi lukusuunnitelmaakin tärkeämpää on se tekeminen arjessa eli toimiva ajanhallinta. Olethan aina muistanut suunnitella fiksusti päivän kulun? Ja muistathan aina päivän päätteeksi reflektoida MYÖS päivän onnistumiset niiden parannusehdotusten lisäksi?

Kuinka saada lisää itsevarmuutta sekä uskoa omiin kykyihin?

Oletko salaa toivonut, että nauttisit enemmän myös siitä matkasta kohti tavoitettasi? Kun olet positiivinen, optimistinen sekä uskot omaan tekemiseen, on myös itse lukuprosessi miellyttävämpää.

Sen ei missään nimessä kuuluisi tuntua pahalta päivästä toiseen!

On paljon asioita sekä harjoituksia, joita päivittäin tekemällä pystyisit saamaan sekä hyvää fiilistä sinne arkeen sekä lisää uskoa siihen, että sinäkin voit onnistua saavuttamaan unelmiesi koulupaikan!

Tämän vuoksi olen rakentanut maksuttoman kurssin ”kaikki, mitä sinun tulee tietää pääsykokeisiin valmistautumisesta”. Jos siis haluat kuulla esimerkiksi, kuinka:

– suunnitella omaa ajankäyttöä
– voit edistää jaksamistasi sekä palautumistasi hyvien rutiinien avulla
– stressiä voi lieventää
– rakentaa kestävä motivaatio
– saada lisää uskoa omaan tekemiseen
– valmistautua koetilanteeseen

suosittelen liittymään mukaan maksuttomalle kurssille!