Identiteettikriisi – Kuinka Siitä Pääsee Eroon?

syys 24, 2018Kirkastaa tavoitteeni

Se tunne, kun tiedät 100% kuka olet, on yksi parhaista. Se tuo yksinkertaisesti niin paljon voimaa arkeen sekä luottoa omiin kykyihisi.

Kirjoitin viime viikolla aiheesta, eli jos artikkeli on jäänyt lukematta, suosittelen aloittamaan siitä:

”Haluaisitko Lisää Itsevarmuutta? Opi Hahmottamaan Identiteettisi”

Mitä sitten tapahtuukaan, jos et enää tiedä kuka olet? Mitkä asiat voivat laukaista identiteettikriisin?

Ja kaikista tärkeintä, miten identiteettikriisistä selvitään?

Vaikka identiteettikriisi sanana kuulostaa jo todella hurjalta, ja siihen liittyvät oireet vasta hurjia ovatkin, haluan lohduttaa sinua yhdellä tosiasialla: identiteettikriisi saattaa aiheuttaa sinulle tunteen, että olet pohjalla. Mutta kun siitä selviät, sinussa tulee olemaan niin paljon voimaa, että selviät mistä vain!

Identiteettikriisin voi laukaista monet eri syyt. Jollekin se voi syntyä siitä, että oma minäkuva ja identiteetti eivät ole kehittyneet normaalisti lapsena tai nuorena. Suuri tarve miellyttää muita ihmisiä johtaa helposti siihen, että annetaan muiden ihmisten vaikuttaa omiin päätöksiimme sekä siihen suuntaan, johon menemme. Kuinka monen nuoren opiskelupaikan valintaan onkaan vaikuttanut omien vanhempien mielipide?

Kuitenkin väärät valinnat johtavat ennemmin tai myöhemmin siihen, että oma elämä tuntuu merkityksettömältä.

Et tunnu elävän enää omaa, vaan jonkun muun, elämää.

Toisaalta identiteettikriisi syntyy helposti silloin, jos oman arvon ja koko minuuden on rakentanut esimerkiksi saavutusten varaan. Monesti urheilijat ovat tästä hyvä esimerkki: huonot jaksot kisakaudella tai urheilu-uran päättyminen aiheuttavat äärimmäisen paljon ahdistusta tai esimerkiksi riittämättömyyden tunnetta, kun koko elämä on aina pyörinyt vain urheilun parissa.

Ongelmat ovat yleisiä sekä vaikeita, mutta onneksi näistäkin vaikeuksista voi selvitä!

Kaikki lähtee siitä, että sinun on aika opetella tuntemaan itsesi.

Mitä oikeasti haluat tältä elämältä saavuttaa? Mistä asioista juuri Sinä nautit? Jos kukaan ei olisi vaikuttamassa päätöksiisi, miten juuri Sinä haluaisit päivän 24 tuntia käyttää?

Jos sinulle on tunne, että olet hieman hukassa itsesi kanssa, johtuu se varmasti siitä, että olet jo hetken ollut tyytymätön elämään. Vai mitä? Ja ahdistus on lisääntynyt mahdollisesti siitä, että et ehkä osaa edes sanoa suoraan, mistä se tyytymättömyys johtuu? Olet ehkä jo alkanut epäillä, että olet hieman masentunut. Koska ei epämääräinen alakuloisuus voi olla normaalia.

Lupaan sinulle yhden asian: ei ole olemassa yhtäkään pilleriä, joka parantaisi olosi silloin, kun et ole selvittänyt itsellesi, mitä haluat elämältäsi.

Vain sinä itse pystyt siihen löytämään vastauksen, ei kukaan muu.

Kukaan ei voi tietää puolestasi, mistä asioista sinä nautit tai kuinka haluaisit aikasi käyttää. Jos annat muiden vaikuttaa voimakkaasti sinun valintoihisi siitä, miten sinun kuuluisi elää, päädyt ennemmin tai myöhemmin kriisiin itsesi kanssa.

Nyt viimeistään on aika pysähtyä. Oletko oikeasti tyytyväinen elämääsi? Tiedätkö, mihin olet menossa?

Jos sinulla ei ole hajuakaan, mikä voisi olla seuraava askel elämässäsi, et tule sitä ikinä ottamaan.

Ja silloin sinulla on koko ajan vain epämääräinen tunne siitä, että junnaat paikallasi.

Lue lisää aiheesta: Junnaatko paikallasi?

Tiedän, kuinka helposti oravanpyörä voi viedä sinut mennessään. On helppo hautautua kiireellisyyden ja ”to do” listojen taakse, jotta ei tarvitsisi miettiä elämän isoja kysymyksiä.

Mutta ilman selkeää suuntaa tyytymättömyys omaan elämään sekä merkityksettömyyden tunne tulee ennemmin tai myöhemmin.

Identiteettikriisistä voi päästä eroon, mutta se lähtee sillä, että selvität itsellesi, kuka olet ja mihin haluat mennä. Kun pääset selville niistä asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä, ja mihin haluat aikasi kuluttaa, on sen oman jutun löytäminen huomattavasti helpompaa.

Lue lisää: Tavoitteet

Haluan koko sydämestäni auttaa sinua olemaan paras versio itsestäsi sekä löytämään tasapainon niin fyysisen kuin henkisen hyvinvoinnin välille, jotta voisit oikeasti nauttia myös siitä matkasta kohti unelmiesi elämää.

Mutta kaikki lähtee tyytyväisyydestä nykyhetkeen.

Ilman sitä, on vaikea tavoitella parempaa tai nauttia siitä matkasta kohti tavoitetta.

Ja jotta voit tuon tyytyväisyyden saavuttaa, tulee sinun rakentaa itsellesi vahvan identiteetin. Kun tunnet arvosi, osaat myös elää niiden mukaisesti.

Muista, arvoistasi tulee totta vasta päivittäisten valintojesi kautta.

Fueling your potential
I.S