5 Myyttiä, Joiden Vuoksi Et Ole Uskaltanut Jahdata Unelmiasi

syys 3, 2018Kirkastaa tavoitteeni

Saan usein kuulla muilta, kuinka rohkea olen. Ja kuinka usein joku kertoo ihailevansa sitä, kuinka aina vien ideani päättäväisesti maaliin asti, enkä jätä sitä vain suunnittelutasolle.

Myönnetään, suustani kuulee harvoin sanan ”pitäisi”.

Ja kai olen sitten rohkeakin, tosin en ehkä itse ajattele ihan niin. Olen vain asettanut elämässäni niin monta tavoitetta, että jotain oppeja niistäkin on jäänyt matkan varrella mukaan.

Ja erityisesti niistä kerroista, jos en ole tavoitteeseeni päässyt.

Tämän artikkelin tarkoituksena ei ole silti kertoa sitä, minkälainen olen tai en ole. Seuraavaksi aion kertoa sinulle, mistä tuo rohkeus jahdata suuriakin tavoitteita on minulle tullut.

Ja seuraavaksi kerron sinulle 5 myyttiä, joiden vuoksi liian moni jättää unelmansa vain ”pitäisi” tasolle. Haluatko siis saada lisää rohkeutta lähteä jahtaamaan unelmiasi?

Tämän artikkelin luettuasi tiedät, että ei ole yhtäkään syytä sille, miksi et lähtisi jahtaamaan omaa unelmaasi!

1. Tavoitteet estävät sinua nauttimasta hetkestä

Yksi myytti tavoitteisiin liittyen on ehdottomasti se, kuinka tavoitteet estävät sinua nauttimasta hetkestä.

Väite liittyy vahvasti ajatukseen siitä, kuinka menestyksen kuvitellaan olevan avain onneen, ja jos tavoittelee jotain suurta, niin silloin sitä elää vain tavoitteita varten. Eli siinä tapauksessa henkilö ikään kuin unohtaisi nykyhetken, ja kuvittelisi, että elämä muuttuu onnelliseksi sitten, kun menestys tai jokin suuri unelma saavutetaan.

En sano, etteikö noitakin tapauksia olisi. Itse asiassa niitähän on ja paljon, ja se onkin yksi syy sille, miksi olen edes perustanut yritykseni.

Mutta onko kyse siitä, että jahdataan jotain suurempaa tavoitetta?

Ei! Vika ei ole TAVOITTEESSA itsessään, vaan siinä, että itse tavoite on väärä. Tai sitten väärin asetettu.

On ilmiselvää, että silloin, jos valitset kovatuloisen uran vain sen vuoksi, että joku kaunis päivä saisit täyttää sisälläsi olevan tyhjiön materialla, tulet luultavimmin olemaan onneton sekä matkalla tuohon tavoitteeseen, että myös tavoitteesi saavutettua.

Sen vuoksi olenkin painottanut sitä, kuinka sinun tulisi rakentaa elämästäsi juuri sellainen, kuin sinä itse haluat. Ja tavoitella juuri sitä unelmaa, joka sopii sinulle!

Kyllä, sinun tulee voida hyvin eli olla tasapainossa niin fyysisen kuin henkisen hyvinvoinnin osalta, jotta pystyt nauttimaan myös siitä matkasta siihen tavoitteeseen.
Mutta se suurin energia ja elinvoima elämiseen lähtee sinusta silloin, kun menet päivä päivältä kohti parempaa versiota itsestäsi – sekä unelmiesi elämää.

Ja mitä useamman välitavoitteen saavutat matkalla kohti sitä, sitä enemmän alat luottamaan itseesi sekä siihen, että tulet myös elämään joku päivä sellaista elämää, joka täydellisesti tyydyttää sinua.

Ja se ei todellakaan estä sinua nauttimasta myös siitä matkasta kohti sitä tavoitetta!

Tilanne on oikeastaan päin vastainen. Juuri unelmien avulla pystyt luomaan päivillesi sekä työn teolla ihan uuden merkityksen ja tarkoituksen.

Lue lisää aiheesta: ”Tavoitteiden Asettaminen – Miten Hyödymme Siitä?”

2. Jos yrität saavuttaa onnen tavoitteiden avulla – et tule ikinä olemaan onnellinen

Onnellisuus itsessään on ainakin omasta mielestäni aika hankala termi. Puhun itse mieluummin tyytyväisyydestä elämään, koska siihen jokainen pystyy aika nopeasti vastaamaan ihan kokemusperäisesti: oletko tyytyväinen elämääsi vai haluaisitko mahdollisesti muuttaa jotain?

Onnellisuus on mielestäni enemmänkin kaiken hyvän sivutuote, eikä sinällään sellainen kokemusperäinen tila. Jos tiedät, mitä yritän sanoa?

Onnellisuus ei siis niinkään ole lopputulos. Eli mielestäni et voi saavuttaa onnellisuutta saavuttamalla jotain suurta. Onnellisuus on jotain pysyvämpää, kuin hetkellinen mielihyvän tunne. Tai kuten omalla kohdallani tuo mielihyvän tunne saattaa kestää useita kuukausia putkeen sen jälkeen, kuin on saavuttanut jotain todella hienoa.

En siis yritä kiertää kysymystä ja vastata jotain ympäripyöreää, vaan haluan vain esittää oman näkemykseni onnellisuudesta.

Mielestäni tavoitteet yksissään eivät tee ketään onnelliseksi – tosin en usko siihen, että ne tekisivät ketään myöskään onnettomaksi. Ellei nyt puhuta taas tavoitteista, joita jahdataan ihan vääristä syistä.

Onnellisuus syntyy siis lukuisten asioiden yhteisvaikutuksesta, joten se ei mielestäni liity tavoitteiden jahtaamisen niinkään.

Jos siis et ole tyytyväinen elämääsi, ja kaipaat jotain muutosta, tapahtuu se muutos usein juuri tavoitteiden avulla. Joskus suurempien ja joskus vähän pienempien tavoitteiden.

Ja jos olet muutosten jälkeen tyytyväisempi elämääsi, tulet ainakin todennäköisemmin myös olemaan onnellinen siinä sivussa.

Eikö se jo itsessään riitä siis syyksi tavoitella parempaa elämää?

Lue lisää aiheesta:

3. Jos yrität saavuttaa jotain suurta, ja epäonnistut siinä, tulet murtumaan

Väite, että tulet pettymään, murtumaan, masentumaan tai muuten vain surulliseksi, jos et saavuta tavoitettasi, on yksi yleisimmistä.

En tule väittämään, etteikö niin voisi käydä, mutta haluan, että alat ajatella epäonnistumista hieman erilaisesta näkökulmasta.

Jos nyt oletetaan, että päätät alkaa tavoitella jotain, etkä pääse siihen tavoitteeseen heti, niin entä sitten?

Mitä sitten, jos et heti saavuttanut sitä? Mitä sitten, jos joudut tekemään sen kaiken uudestaan ja saavutat tavoitteesi vähän myöhemmin?

Mieti nyt oikeasti vielä kerran, entä sitten?

Väitän, että suurin syy sille, miksi et halua epäonnistua, on egosi. Et halua näyttää muiden silmistä epäonnistuneelta, huonommalta tai haavoittuvaiselta.

Epäonnistumiset ovat osa elämää, halusit sitä tai et. Olisiko siis parempi vain hyväksyä se?

Jos jatkuvasti asetat itsellesi tavoitteita tai yrität ylittää itsesi, sinä tulet myös epäonnistumaan. Vai kuvittelitko, että joku menestynyt ihminen olisi joskus saavuttanut jotain suurta tekemättä virheitä?

Mutta jos et edes yritä, koska pelkäät sitä tai pelkäät tuntevasi sellaisia tunteita, kuten pettymystä ja surua, et pääse myöskään ikinä kokemaan niitä suurempia onnistumisen tunteita, jotka saavat sinut oikeasti janoamaan elämää. Janoamaan lisää kokemuksia sekä haasteita, että saisit kokea sen tunteen uudelleen ja uudelleen.

Olen itkenyt niin älyttömän monta kertaa sen jälkeen, kun en ole saavuttanut jotain, mitä olen halunnut. Olen ollut surullinen, vihainen, pettynyt ja varmasti hetken aina alakuloinenkin.

Elämä on suuria tunteita, ja ne tekevät siitä elämisen arvoisen. Kun et saavuta jotain heti, tulet arvostamaan sitä niin paljon enemmän sitten, kun olet sen saavuttanut.

Unohda egosi sekä pelkosi epäonnistumisesta.

Mikä on oikeasti pahinta, mitä voi tapahtua, jos epäonnistut tai teet virheen matkalla tavoitteeseesi?

Koska kukaan ei ole väittänyt, ettetkö voisi saavuttaa unelmaasi ennemmin tai myöhemmin.

Kun vain et anna noiden pienen vastoinkäymisten määritellä sinua.

Lue lisää aiheesta:

4. Jos alat tavoitella jotain suurempaa, elämäsi muuttuu suorittamiseksi
Oletko ikinä kuvitellut, että jos alat tavoitella jotain uutta, tulee kalenterisi entistä täydemmäksi?

Ainakin oma ajattelumallini on nimenomaan ollut opettaa, että tekemällä vähemmän voit OIKEASTI saavuttaa enemmän.

Toki jos esimerkiksi teet uranvaihdoksen tai päätät alkaa lukea pääsykokeisiin, saattaa elämästäsi tulla hetkellisesti työntäyteläisempää. Mutta pitkällä tähtäimellä sinun on mahdollisuus nimenomaan voittaa itsellesi vapaa-aikaa.

Toisaalta myös tavoitteet pakottavat sinut priorisoimaan ajankäyttöäsi. Mitkä tekemiset vievät sinua eteenpäin kohti sitä henkilöä, joka joku päivä sinä haluaisit olla? Onko siellä kalenterissa sittenkin paljon asioita, jotka sinä voisitkin karsia?

Mielestäni suorittaminen on nimenomaan sitä, että teet pää pyörällä ja kalenteri täynnä töitä pää kolmantena jalkana. Suorittamiseksi tilanteen tekee se, että teet kyllä kovasti töitä ja olet varmasti uupunutkin siitä, mutta et tule ikinä saavuttamaan unelmiesi elämää, koska työtä tehdään sekalaisesti eri asioiden eteen.

Tavoitteiden avulla alatkin tehdä töitä suunnitelmallisesti ja johdonmukaisesti juuri niiden asioiden eteen, joilla on oikeasti suuri vaikutus siihen, tuletko saavuttamaan tavoitteesi ennemmin tai myöhemmin.

Tavoitteet eivät tee elämästäsi suorittamista. Niiden puuttuminen taas pahimmillaan tekee.

Lue lisää aiheesta:

5. Unelman tai tavoitteen jahtaaminen alkaa ahdistaa enemmin tai myöhemmin

Taas kerran, jos tavoite on oikein asetettu ja sitä on lähdetty jahtaamaan oikeista syistä, tulisi tavoitteen antaa pääosin energiaa sekä elinvoimaa.

Eli hyvin asetettuna tavoite tekee elämästäsi parempaa jo matkalla kohti unelmaasi – ennemmin kuin saisi sinut ahdistuneeksi.

Olen usein puhunut myös siitä, kuinka tavoitteen ympärille olisi aina hyvä miettiä jokin syvempi merkitys. Eli käytännössä sinun tulisi olla aina hyvin perillä siitä, miksi tavoittelet jotain. Tai miksi haluat olla se paras versio itsestäsi.

Tilanteesta voi tehdä hieman vaikeamman se, että tuo syy tai syvempi merkitys voi muuttua matkasi aikana. Et ehkä kuukauden tai vuoden päästä tavoittele unelmaasi enää samoista syistä, kuin aikaisemmin.

Ja tämä kohta on nyt äärimmäisen tärkeä sisäistää.

Sillä joskus, joistain tavoitteista on oman hyvinvointisi kannalta jopa parempaa luopua. On eri asia luovuttaa, kuin luopua jostain.

Mutta kuten olen aikaisemminkin kirjoittanut, elämässämme tapahtuu paljon asioita, joihin emme pysty vaikuttamaan.

Elämääsi saattaa tulla odottamattomia muutoksia, jonka jälkeen et halua välttämättä enää samoja asioita, kuin ennen.

Eli jos olet joskus ollut innoissasi jostain tavoitteesta, mutta jossain kohtaa se ahdistaa, se ei taas johdu siitä, että sinulla olisi joku tavoite. Vaan yksinkertaisesti siitä, että tuo tavoite ei ole enää sinua varten.

Tietysti haluan korostaa myös, että vaikka pääosin tavoitteet antavat energiaa ja elinvoimaa, voivat ne hetkellisesti tietysti myös väsyttää tai esimerkiksi ahdistaa.

Jos esimerkiksi olet lukemassa pääsykokeisiin, saatat olla koko lukuajan tosi itsevarma sekä innoissasi pelkästä ajatuksesta, että olisit joku päivä unelmiesi yliopistossa.

Mutta voin kertoa, että kun pääsykoehetki lähestyy, alkaa tilanteen luoma paine lisätä pientä ahdistusta. Ja se on täysin normaalia!

Mutta ei kukaan varmaan tuon hetkellisen ahdistuksen vuoksi luopuisi unelmastaan? Kyllä varmaan se kaikki koettu hyvä voittaa tuon hetkellisen pahan?

Mitä ajatuksia tämä herättää sinussa? Tuleeko sinulle mieleen vielä jokin myytti, jonka olet rikkonut tavoitteita jahdatessasi? Vai oletko mahdollisesti eri mieltä jonkun myytin kanssa?

Kommentoi vapaasti alas!