Asenne Menestykseen By Petteri Rantamäki

kesä 18, 2018Kirkastaa tavoitteeni

Asenne Menestykseen
Paljoa tätä otsikkoa paremmin en pysty englanninkielestä kääntämään omaa ideologiaani: ”Attitude of Yes”. Se on menestymisen asenne, jonka mä havaitsin ollessani Shanghaissa vaihdossa ja samalla tekemässä töitä. Siellä mä huomasin, että kaikkia inspiroivia, vaikutusvaltaisia ja menestyneitä ihmisiä yhdisti tämä asenne. Mä haluan olla ”Attitude of Yes”-puolestapuhuja ja nyt kun sain kunnian kirjottaa Iidan blogiin tästä, mä sytyin niin kovin. Joten, tässä julkaisussa mä kerron tämän ideologian taustaa, mitä se tarkottaa ja miten se on näkynyt ainakin mun elämässä ja miten se tulee näkymään sun elämässä!

Vuosi Shanghaissa
Mun päätös lähteä vuodeksi vaihtoon Shanghai Universityyn on tähän mennessä nuoruuteni rohkein veto. Ja merityksekkäin. Ainakin kun jälkikäteen mietin, niin olihan se aika villiä lähteä tuhansien kilometrien päähän kaupunkiin, jossa on yli 357 kertaa enemmän ihmisiä kun kotikaupungissani, Lappeenrannassa. Mä olin 21 vuotias toisen vuoden kauppatieteiden opiskelija, joka osasi vähän Kiinaa – siis sen verran että perus tervehtimiset, numerot ja ruoan osto sentään onnistui! Mä olin haltioissani, kunnes laskeuduin perille, pääsin taksilla yliopistolle ja avasin suuni: ”Hey, I’m an exchange student and need a home!”. Hiljaista. Outoja ilmeitä, keskinäistä keskustelua ja hihittelyä. Sit mä tajusin, että nyt ollaan kaukana kotoa, nää ei ymmärrä mua ollenkaan. Tällä reissulla tullaan oppimaan.

Mä halusin nopeasti rakentaa sulle kontekstin, jonka päällä tulevat argumentit ”Attitude of Yes” puolesta on helpompi ymmärtää. Yksinkertaisuudessaan mä määrittelisin tän asenteen kahdella sanalla avoimuudeksi ja rohkeudeksi. Se on sitä, että sä et pelkää uutta ja tuntematonta, vaan otat uudet haasteet vastaan avoimin mielin, olipa lopputulos mikä tahansa. Sä opit ihan varmana, kunhan uskallat todeta itsellesi ”Kyllä” ja alat tekemään! Mä en halua kokea sitä sisäistä syyllisyyden tunnetta siitä, että miks mä en edes kokeillut. Kuten sanotaan, enemmän sitä katuu niitä asioita joita ei tehnyt, kuin ihannoi niitä joita teki.

Heitetäänpä vähän konkreettisia esimerkkejä. Mä olin uudessa ympäristössä, jossa en aluksi tuntenut ketään tai tiennyt mitään. Eikä mulla ollut edes kattoa pään päälle, kun saavuin! Mutta mitä mä sain sitten vuodessa aikaan, kun vastasin kaikkiin eteen tuleviin tai mieleen nouseviin mahdollisuuksiin: ”Kyllä”?
• Liity Finnish Young Professionals Shanghai ohjausryhmään
• Voita Nordic Business Forum Shanghain case kilpailu Suomen joukkueessa
• Työskentele Slush Shanghai:ssa
• Nauti cocktail-tilaisuudesta Suomen Shanghain Pääkonsulin kanssa
• Saa harjoittelupaikka Yhdysvaltalaisesta brändi-strategian toimistosta
• Työskentele laajalti erilaisissa projekteissa
• Asu Shanghain keskustassa 120 metrin korkeudessa
• Osallistu suurimpaan Suomen ulkopuoliseen Itsenäisyyspäivän juhlaan
• Koe kymmeniä mahtavia tapahtumia
• Vloggaa ja opi omasta tavasta kommunikoida ja puhua
• Keskustele ja verkostoidu satojen inspiroivien ihmisten kanssa ympäri maailmaa
• Vietä ihan sairaan kova vuosi

Mikä sua estää?
Monelle meistä on sisään rakennettu reaktio kieltäytyä kaikesta, joka on uutta ja tuntematonta. MIKSI? Usein se on pelottavaa, epämukavaa. Siihen sisältyy riskejä, jotka omassa mielessä usein kasvavat suuremmaksi kuin ne todellisuudessa ovat. Kuitenkin juuri nämä asiat kasvattavat ja kehittävät meitä ja vauhdittavat meidän matkaa kohti parempaa ja tyydyttävämpää elämää. Tiedätkö mikä on varmaa jos aina tekee vain tuttua ja turvallista? Paikallaan pysyminen, kun muu maailma ympärillä muuttuu. Valinta on sun.

Toinen mikä meitä yleensä jarruttaa on muiden mielipiteet. Ja etenkin se, että mitä jos mä sanon ”Kyllä”, mutta epäonnistun? On se sitten sinä itse, äiti, isä, veli, tyttö- tai poikaystävä tai kuka tahansa. Me pelätään muiden mielipiteitä ja tuomiota, turhaan. Mä uskon että sosiaalinen media vaikuttaa tähän molemminpuolin. Toisaalta näemme mitä muut saa aikaan rohkeudella ja avoimuudella, mutta pelkäämme omaa tuomiotamme jos emme onnistu. Mutta jos sulla on just nyt selkeä idea mielessä ja haluaisit lähteä toteuttamaan sitä ja pelkäät jotain tiettyä henkilöä, niin lähesty häntä tässä asiassa. Tee selkeäksi se, että mä aloitan, kävi miten kävi. Loppujen lopuksi tämä joko onnistuu, tai mä opin siitä. Enkä mä suostu elämään epätietoisuudessa ja katumuksessa. ”KYLLÄ!”

Mistä lähteä liikkeelle
Ota oikeesti selvää edellämainituista kysymyksistä liittyen siihen, että mikä sua ohjaa sanomaan ei. Toki ehkä vähän hankala toteuttaa arjessa, mutta aina kun torjut jotain, niin pohdi että miksi torjuit? Kun sä ymmärrät sun nykyisen tilanteen, niin on paljon helpompaa lähteä kohti uusia haasteita. Seuraavaksi sun täytyy alkaa huomata niitä mahdollisuuksia, jotka sua ympäröi. Ne ei tule sua kohti suoraan, vaan ne on somessa, läheisissä ihmisissä, siinä ympäristössä missä sä vaikutat. Kutsu kahville se tyyppi, kenen kanssa oot jo pidempään halunnut jutella! Osallistu siihen tapahtumaan, vaikka sua pelottaakin että ketä siellä on! Ala tekemään erilaisia videoita, musiikkia tai podcasteja rohkeasti! Kirjoitahan nää tehtävät nyt sun to-do listaan tai kännykän näytölle:
• Tutki miksi sanot ei
• Ala huomioida mahdollisuuksia ympärilläsi
• DO IT!

Petteri Rantamäki
Moi! Mä oon 23 vuotias bloggaaja, opiskelija, salirotta, oman elämän filosofi ja Visma Solutions IT-talon Junior Partner Manager. Mun omia juttuja voi löytää lisää osoitteesta rantteri.com, Instagramista ja Facebookista!