Junnaako Elämäsi Paikallaan? Näin Selätät Tekosyyt!

touko 21, 2018Kirkastaa tavoitteeni

Tuntuuko sinusta, että kaikki muut etenevät hurjaa vauhtia elämässään eteenpäin, kun sinä vain junnaat paikallasi? Tai tuntuuko, että ystäväsi saavuttavat tavoitteen kuin tavoitteen, vaikka sinulla into lopahtaa heti alkuinnostuksen jälkeen?

Usko pois, et ole yksin tämän ongelman kanssa.

Mutta jos haluat oikeasti nähdä, mihin kaikkeen sinä voitkaan pystyä, tulee sinun päästä eroon yhdestä pahasta tavasta, joka saa sinut vain junnaamaan paikallasi: tekosyiden keksiminen.

Miksi en kehity? (OTSIKKO)

Meistä jokainen tekee virheitä elämässään. Siltä et pysty välttymään mitenkään.

Mutta keksitkö tekosyyn – vai kohtaatko asian, ja yrität saada selville, miksi niin pääsi käymään?

Usein kun teet virheen, epäonnistut tai löydät heikon kohdan itsestäsi, saatat hävetä tilannetta tai nolostua. Ja tuosta tunteestahan pääsee nopeasti eroon keksimällä tekosyyn. On huomattavasti helpompaa huijata itseään pienellä valkoisella valheella, kuin istua alas ja kohdata itsensä silmästä silmään.

Epäonnistuitko pääsykokeissa, koska koe oli mielestäsi huonosti laadittu? Menikö projekti pieleen töissä, koska kaikki tiimissäsi ei olleet hyviä? Etkö saanut hakemaasi työpaikkaa, koska rekrytointi oli mielestäsi huonosti järjestetty? Ostitko taas kerran uuden verkkovalmennusdieetin, mutta et päässyt tavoitepainoosi, koska sinulla ei ollut aikaa noudattaa ruokavaliota ja treenata? Hävisittekö pelin, koska tuomarit olivat huonoja?

Tekosyitä, tekosyitä ja vielä kerran tekosyitä.

Suurin syy sille, miksi tekosyiden keksimistä tulisi välttää viimeiseen asti, on se, että ne estävät sinua kehittymästä.

Keksimällä tekosyyn, et pysähdy ollenkaan miettimään syvemmin niitä syitä, jotka estivät sinua esimerkiksi pääsemästä tavoitteeseesi.

Niin kliseistä kuin se onkaan, virheitä tekemällä oppii kaikista parhaiten.

Mutta miten ikinä voit oppia omista virheistäsi, jos sinulla on aina selitys valmiina sille, miksi niin pääsi käymään?

Luultavasti vähän ajan päästä haluat yrittää samaa tavoitetta uudestaan. Ja jos ensimmäisellä kerralla et ole rehellisesti analysoinut niitä syitä, joiden vuoksi tavoite jäi saavuttamatta, tulet seuraavallakin kerralla toistamaan nuo samat virheet uudelleen ja uudelleen.

Kaikkiin noihin löytyy syy, mutta oletko valmis kohtaamaan sen? Oletko valmis tekemään kaiken sen työn, joka tavoitteen saavuttamiseksi vaaditaan, vai lopetatko aina kun se alkaa tuntua vaikealta?

On helppo esittää olosuhteiden uhria, vaikka meistä jokainen on omien valintojemme tulos.

Sinä itse teet sen valinnan joka päivä, joka hetki.

Kohtaatko ne syyt, joiden vuoksi oikeasti mokasit tai et päässyt tavoitteeseesi?

Vai keksitkö tekosyyn huonoille valinnoillesi, päätöksillesi tai tehdyille virheille, minkä avulla varmistat, että et tule pääsemään jatkossakaan tuohon tavoitteeseen.

It’s your call.

Miksi päädyt usein tekosyyhyn? (OTSIKKO)

Ongelma on siinä, että ihmiset kuvittelevat matkan tavoitteeseen olevan huomattavasti helpompi, kuin mitä se oikeasti on.

Vai keksitkö jotain muuta syytä, miksi niin moni keskeyttää tavoitteensa heti, kun se alkaa tuntua hieman haastavammalta?

Lisäksi, kun joku ihminen saavuttaa jotain uskomattoman hienoa, nähdäänkin usein vain tuo jäävuoren huippu. Se koko matka kaikkine vaikeuksineen ja vastoinkäymisineen jää jokaiselta näkemättä.

Sitten ehkä samaa tavoitetta yritetään inspiroituneena, ja mitä käykään? Matka osoittautuu haastavaksi, jolloin luovutetaan ja keksitään tekosyy tuolle epäonnistumiselle.

En usko, että on yhtäkään tavoitetta maailmassa, jota varten tehdään suunnitelma, ja sitten tuo suunnitelma vain toteutetaan.

Jokainen tavoite vaatii äärimmäisen paljon kykyä sopeutua muutoksiin sekä yllättäviin tilanteisiin.

Mutta jos sitä ei tiedosta, on tekosyyn keksiminen paljon helpompaa.

Usein tekosyitä keksitäänkin juuri silloin, kun sinun tulisi tehdä jotain epämukavaa.

Jokainen matka tavoitteeseen sisältää niitä hetkiä, kun sinun pitäisi tehdä jotain ei-niin-mukavaa. Ja niinä hetkinä on vain niin paljon helpompaa keksiä tekosyy, ja jättää jokin asia tekemättä.

Usein juuri uuden oppiminen, haastavan tehtävän aloittaminen tai vaikka vain treenaamaan meneminen voi tuntua epämiellyttävältä aluksi.

Ja keksimällä tekosyyn sinun ei tarvitse tehdä tuota epämiellyttävää asiaa.

”Minulla ei ole aikaa nyt opetella tätä uutta asiaa”. ”Olen niin kiireinen, että en ehdi treenaamaan.” ”Olen niin kiireinen, että en ehdi miettimään, mitä laittaisin suuhuni.”

Pahin mahdollinen tekosyy (OTSIKKO)

Oletko joskus sanonut, että ”minulla ei ole aikaa”?

Tuo on pahin mahdollinen tekosyy ikinä.

Kerron sinulle nyt jotain: meillä kaikilla on se sama 24 tuntia käytettävissämme.

Jos et tee jotain, koska ”sinulla ei ole aikaa”, se on tekosyy.

Jos et tee jotain, se johtuu vain siitä, että et halua käyttää aikaasi juuri siihen tekemiseen.

On helppo jättää treeni väliin ja paeta sitä hautautumalla töihin. Tai on helppo sanoa, että et pysty syömään terveellisesti, koska olet niin kiireinen. Tai keksiä syitä sille, miksi joku tavoite jäi toistamiseen saavuttamatta.

Muista, ne hyvät pienet valinnat siellä arjessa ratkaisevat tuletko pääsemään tavoitteeseesi. (LINKKI)

Haluatko siis tehdä oikean valinnan myös silloin, kun se on hieman haastavampaa, vai keksitkö tekosyyn sille, miksi päädyit taas kerran huonompaan.

Jos siis haluat alkaa käyttää kaikkea sinussa olevaa potentiaalia, unohda tekosyyt.

Mikä on pahinta, mitä voi tapahtua, jos kohtaat omat heikkoutesi sekä ne syyt, jotka estivät sinua saavuttamasta tavoitettasi?

Fueling your potential.
I.S