Köyhä Mutta Rikas Elämä – Mahdoton Yhtälö?

touko 7, 2018Kirkastaa tavoitteeni

”Raha ei tee onnelliseksi”

Täytyy silti myöntää, että ei tee köyhyyskään. Mistä se onnellisuus sitten kumpuaa? Miksi lähes samassa elämäntilanteessa olevat ihmiset saattavat kokea elämänsä täysin eri lailla?

Mistä sitten se rikkaus elämään kumpuaa?

OTSIKKO: Varmista, että perusasiasi ovat kunnossa!

Useiden teorioiden mukaan muutama perusasia pitää olla kohdallaan, jotta ihminen pystyy olemaan onnellinen.

Yksi kuuluisimmista teorioista, joka selittää onnellisuutta ja hyvinvointia, on Edward Decin ja Richard Ryanin kehittämä itseohjautuvuusteoria. Sen mukaan ihmisellä on kolme psykologista perustarvetta, joiden on oltava kohdillaan, jotta ihminen pystyisi voimaan hyvin.

Nämä kolme perustarvetta: omaehtoisuus, kyvykkyys ja yhteisöllisyys täytyvät toteutua, jotta sisäinen motivaatio, hyvinvointi sekä merkityksellisyys pääsisivät kukoistamaan.

Mitä tämä siis käytännössä tarkoittaa?

Omaehtoisuus tarkoittaa tunnetta siitä, että olet vapaa tekemään juuri niitä asioita, kuin haluat. Kukaan ulkopuolinen ei siis ohjaa kontrolloidusti tekemisiäsi, vaan niitä ohjaa sisältäsi kumpuava motivaatio.

Tiedät itsekin, kuinka paljon mukavampaa on siivota omasta halusta, kuin taas silloin, kun joku käskyttää. Sama pätee niin opiskelussa kuin työelämässäkin.

Kyvykkyys puolestaan tarkoittaa aikaansaavuutta ja luottamusta omaan osaamiseen sekä siihen, että selviää kaikista annetuista tehtävistä. Optimaalisin tilanne on silloin, kun kyvykkyyttä haastetaan tarpeeksi: eniten mielihyvää saat ratkaistuasi ongelmia, jotka olivat riittävän haastavia. Olet varmaan joskus kokenut sen tunteen, kun olet niin uppoutunut johonkin tehtävään, että ajantajukin häviää?

Viimeinen psykologinen perustarve, yhteisöllisyys, tarkoittaa yhteenkuuluvuuden tunnetta sekä tunnetta siitä, että sinusta välitetään.

OTSIKKO

Jos esimerkiksi havittelemallasi työuralla tai työpaikalla nuo peruspilarit eivät ole kunnossa, saattaa olla hyvä hetki pysähtyä ja miettiä, voisiko asialle tehdä jotain. Sinun on ihan turha lähteä havittelemaan menestystä, jos nämä perusasiat eivät ole kunnossa.

Tai voit toki tavoitella ja myös saavuttaa sen, mutta luultavasti tulet olemaan kaikkea muuta, kuin hyvinvoiva ja onnellinen.

Mitä järkeä on yrittää haalia suuri omaisuus, jotta voisi vain todeta joku kaunis päivä, että mitä seuraavaksi?

Huomatakseen, että on niin köyhä, että ei ole mitään muuta, kuin rahaa.

Sinun ei tarvitse kokea sitä herättelevää sydänkohtausta ruuhkavuosien jälkeen, jotta osaisit laittaa elämän prioriteetit järjestykseen.

Sinä voit saavuttaa kaiken: onnellisuuden, hyvinvoinnin sekä taloudellisen riippumattomuuden. Mutta rahan jahtaaminen ei ole vastaus siihen, menestyksen jahtaaminen on!

Entä jos menestyminen tarkoittaisikin jotain muuta kuin rahaa? Entä jos sitä mitattaisiinkin subjektiivisesti, eli esimerkiksi mielihyvän tunteena, onnistumisena tai itsensä ylittämisenä?

Jos määrittelet menestyksesi esimerkiksi niin, että ylität itsesi tai saavutat jotain suurta, omaa hyvinvointia, arvomaailmaa sekä onnellisuutta unohtamatta, tulet luultavasti saavuttamaan juuri nuo kaikki edellä mainitut sekä nauttimaan myös siitä matkasta päämäärään.

Kuitenkin jos tavoitteesi on asetettu rahan ympärille, saatat pahimmillasi hukata itsesi matkalla sekä menettää läheisimpiesi kunnioituksen sekä arvostuksen.

Kirjoitin Tiia Konttiselle vieraskynäpostauksen ”Menestyksen Salainen Resepti – 5 Vinkkiä Unelmien Saavuttamiseksi”. Jos haluat jahdata menestymistä rahan sijaan, käy lukemassa tuo artikkeli!

Köyhä mutta onnellinen (OTSIKKO)

Itse tein rohkean ja ison päätöksen, kun päätin perustaa yritykseni heti vaihtovuoteni jälkeen, vaikka opiskeluni olivat vielä kesken.

Puoli vuotta Kaliforniassa ei tehnyt henkilökohtaiselle taseelleni erityisen hyvää, joten ajan käyttäminen hyväpalkkaiseen ansiotyöhön olisi varmasti ollut taloudellisen turvan näkökulmasta järkevin vaihtoehto palattuani San Diegosta Manseen.

Opiskelijana en ole myöskään oikeutettu minkäänlaiseen yrityksen starttirahaan, joten matkakassa on kyllä käytetty moneen kertaan näiden ensimmäisien kuukausien aikana yrittäjänä.

Olen siis monella mittarilla mitattuna köyhä tällä hetkellä. Velkaa on enemmän kuin varoja, ja itseeni aikaisemmin käyttämäni ansiotulot menevät nyt yritykseeni.

Voitko siis uskoa, että ”köyhyydestä” huolimatta olen onnellisempi kuin ikinä?

Tottakai oma talous olisi hyvä pitää kunnossa, koska stressi omasta toimeentulosta sekä pärjäämisestä ei tee kenellekään hyvää.

Pointtini kuitenkin on, että tekemällä elämäsi sisällöstä rikkaan, et enää mittaa onnellisuuttasi rahan määrän mukaan.

Muistan edelleen, kuinka olin valitsemassa meklarin tai konsultin urapolkua (LINKKI), ja jo pelkkä ajatus siitä vain ahdisti. Olin hyvin tietoinen, mitä valintani päätyä yrittäjäksi merkitsisi lompakkoni suuruudelle ensimmäisinä vuosina.

Silti en tänäkään päivänä vaihtaisi tuota valintaa mihinkään.

Koska uskon, että kova työ johtaa kyllä menestymiseen. Ja joku päivä tuo menestys toivottavasti mahdollistaa minulle myös taloudellisen riippumattomuuden, vaikka se ei ensisijainen päämääräni olekaan.

Elämän rikkaus ei synny siis rahasta. Elämäsi voi olla rikasta – vaikka olisitkin köyhä.

Se on sinusta, asenteistasi sekä tavoistasi kiinni, minkälaisen elämän itsellesi rakennat.

Rakennatko sen materian ympärille, joka on valitettavan katoavaista. Vai rakennatko sen onnistumisen ilon, itsesi kehittämisen sekä aitojen, kokemuksista saatujen tunteiden ympärille?

It’s up to you.

Ja jos kova työ johtaa menestymiseen, eikö se kova työ silloin kannata tehdä jonkun sellaisen eteen, josta olet aidosti intohimoinen?

Saatat hyvällä lykyllä saada hieman hyvinvointia ja onnellisuutta kaupan päälle.