Riittämättömyys – Kuinka Siitä Voi Päästä Eroon?

 

Onko elämäsi jatkuvaa vertailua muihin ihmisiin? Eikö mikään, mitä saavutat tunnu riittävän? Vai tuntuuko, että ei kannata edes yrittää mitään suurempaa, ettet vain pettyisi? Tuntuuko sinusta, että sinä et riitä?

Haluatko tietää jotain? Riittämättömyys ja tunne siitä on oikea energiasyöppö!

Oletko valmis löytämään energisen itsesi ja pääsemään tuosta tunteesta eroon?

En haluaisi heittää lisää pökköä pesään, mutta oletko ikinä ajatellut, kuka tuon tunteen aiheuttaa?

Vastaus on (valitettavasti) sinä itse. Mutta mitä hyvää tässä on? Sinä itse voit päästä siitä myös eroon!

Ja tässä artikkelissa kerron sinulle, miten!

 

Saavuttamaton unelma, joka musersi minut hetkellisesti

 

Olen kertonut aikaisemmin artikkelissani “Unelmani Saavuttaminen – Miten Tein Sen?”, kuinka nuoruudessani elämäni ja identiteettini rakentui vahvasti kilpaurheilun ympärille.

Minä olin urheilija ja hengitin urheilua joka solullani. Kaikki suurimmat tavoitteeni liittyivät urheiluun, ja ajatuksenani oli edetä siinä ammattilaisuuteen asti.

Voit siis kuvitella millä mentaliteetilla tein töitä, jotta fyysinen kuntoni olisi huippua pelitaitojen lisäksi. Olin fiilannut ravintoni viimeisen päälle, ja kesät treenasin vähintäänkin hullun kiilto silmissä.

Sanotaanko vain, että kertaakaan en joukkueen kanssa treenannut niin kovaa kuin yksin muutamana viimeisenä kesänä ennen lopettamista. Ja joukkue, joka on moninkertainen suomenmestari, treenaa kyllä kohtalaisen kovaa.

Olin parantanut kaikkia niitä asioita, joita valmennus oli minulta odottanut, ja vielä paljon enemmän. Odotukseni tulevalle kaudelle, joka lopulta keskeytyi ennenaikaisesti, olivat valtavat.

Muistan edelleen, kuinka odotin pääseväni pelaamaan Euroopan mestaruudesta kotikentällä. (Tuona syksynä Champions Cup järjestettiin Tampereella)

Minuutit jäivät lopulta todella pieniksi, ja edes tippuminen nuorten MM-kisoista aikanaan ei ollut kolahtanut yhtä paljon.

En vain pystynyt silloin käsittämään tai käsittelemään tilannetta.

Olin tehnyt äärimmäisen kovaa duunia kaksi viimeisintä vuotta ja kestänyt monta kolausta, mutta tuo turnaus oli kohdallani vika tikki.

Siitä lähti niin kova alamäki, että lopettaminen oli lopulta ainut vaihtoehto.

Koin riittämättömyyttä sanan kaikessa merkityksessä. En pystynyt ymmärtämään, että jos teen jonkun asia eteen ihan kaikkeni, kuinka se ei siltikään voi riittää? Tai kuinka joku toinen osapuoli voi päättää siitä puolestani?

Tunne oli valtavan ristiriitainen.

Jälkeenpäin olen löytänyt kyllä kaikelle tarkoituksen ja merkityksen sekä ymmärtänyt, että on asioita, joita olisin voinut tehdä paremmin.

Olisin voinut avata suuni ja kertoa, että minuun sattuu. Kertoa, kuinka minuun sattuu niin paljon henkisesti, että se tuntuu myös fyysisesti kehossani.

Kuinka en pysty syömään riittävästi, ja ainut tapa purkaa tuota kipua oli liikkuminen.

Riittämättömyys söi minusta kaikki voimat. Muistan, kuinka tunsin olevani aivain loppu.

Edessäni oli iso luku-urakka, jotta pääsisin yliopistoon opiskelemaan Kauppatieteitä.

Oli tullut aika jättää kilpaurheilu taakseni.

 

Vastoinkäymisistä huolimatta voittoon

 

Mitä tuo elämäni suurin epäonnistuminen on minulle kuitenkin opettanut?

Se jätti sisälleni niin suuren palon näyttää, että minä riitän silloin, kun laitan kaikkeni peliin.

Sain purettua ison osan pahasta olostani heti keväällä lukiessani pääsykokeisiin. Näyttämisen halu oli todella kova.

Ja sama jatkui ensimmäisinä vuosina yliopistossa. Halusin näyttää itselleni, kuinka pystyn etenemään kovaa vauhtia, jos vain päätän.

Halusin tavoitella koko ajan jotain suurempaa, ja romuttunut itseluottamukseni alkoi pikkuhiljaa nousta entiselleen.

Jossain kohtaa löysin sisäisen rauhan, eikä minun tarvinnut enää näyttää itselleni mitään.

Tiesin, että minä riitän.

Tiesin, että pystyn kyllä saavuttamaan mitä tahansa elämässäni, jos vain haluan.

Tällä kertaa se on 100% vain minusta itsestäni kiinni.

 

Mistä riittämättömyys johtuu?

 

Miksi niin moni kokee riittämättömyyden tunnetta?

Meillä kaikilla on ollut erilainen lapsuus ja nuoruus, ja elämämme tapahtumat ovat muovanneet meitä edes jokseenkin sellaiseksi, mitä olemme.

Koska lääke ei ikinä poista vaivan syytä, vaatii tämäkin osa-alue hieman itsensä tutkiskelua.

Mistä sinä kuvittelet, että sinun riittämättömyyden tunteesi johtuu?

Etkö kokenut saavasi lapsena tarpeeksi huomiota ja rakkautta, olitko kiusaamisen kohteena nuorena, onko vaikea parisuhde jättänyt sinuun jäljet tai oletko mahdollisesti epäonnistunut jossain sinulle tärkeässä asiassa?

Sillä ei loppujen lopuksi ole väliä, mistä tuo tunne johtuu, sillä jokainen voi päästä siitä eroon!

 

Riittämättömyys – Kuinka siitä voi päästä eroon?

 

1. Määritä oma menestyksesi

 

Oletko ikinä ajatellut, mitä sinä itse haluat elämältäsi? Miksi niin moni elää jonkun toisen elämää monta vuotta, kunnes vasta myöhemmin tajuaa sen?

Jos jotkut muut, esimerkiksi vanhempasi, ovat kertoneet sinulle, mitä sinun pitäisi elämältäsi saavuttaa, se ei valitettavasti tule olemaan oikotie onneen. Oikeastaan lopputulos tulee olemaan juuri päinvastainen. Voit saavuttaa juuri ne kaikki asiat, mitä vanhempasi sinulta odottavat, mutta et lopulta tule saamaan siitä täyttä tyydytystä. Se ei vain yksinkertaisesti tule riittämään.

Joten haluatko jatkaa vielä muiden ihmisten miellyttämistä, vai ottaa ohjaat käsiisi ja alkaa elämään juuri sellaista elämää kuin sinä haluat?

Koska usko pois, se riittää!

En sano, että sinun pitäisi tietää tältä istumalta, mitä elämältäsi haluat. Koska sen vastauksen löytäminen voi kestää vuosiakin. Tärkeintä on, että alat etsimään sitä!

Silloin kun elämäsi suunta on sinulle selvillä, teet tietysti suunnitelman, jotta tulisit saavuttamaan unelmasi jonakin päivänä.

Ja se suunnitelma vaatii valintoja päivässä, priorisointia ja keskittymistä niihin asioihin, jotka vievät sinua kohti unelmiesi elämää.

Mutta mitä hyvää tästä seuraa?

Sinä huomaat, että sinun ei tarvitse tehdä kaikkea. Koska kaikki asiat eivät vie sinua kohti unelmaasi, vain osa vie. Ja juuri tämä oikeiden asioiden priorisointi auttaa sinua ymmärtämään, MIKSI sinun pitää osata karsia tekemisiäsi. Osata sanoa EI joillekin asioille, jotta taas voisit sanoa KYLLÄ useammalle sinulle merkitykselliselle asialle.

Kun ymmärrät ja sisäistät tämän, sinun ei tarvitse kokea enää riittämättömyyden tunnetta siitä, että et ehdi tekemään kaikkea. Koska sinun ei todellakaan tarvitse.

 

2. Löydä itseluottamusta tekojen kautta ulkonäön sijaan

 

Riittämättömyyden tunne liittyy usein heikkoon itsetuntoon, jonka taustalla piilee esimerkiksi traumoja lapsuudesta ja nuoruudesta. Et ehkä kokenut saavasi tarpeeksi rakkautta, sinua on kiusattu koulussa tai jätetty ulos eri porukoista.

Sinulla voi olla siitä johtuen suuri tarve miellyttää muita tai sitten vain vertailet itseäsi jatkuvasti muihin.

Kuinka siis voi päästä eroon riittämättömyyden tunteesta silloin, kun jatkuvasti vertaa itseään muihin ja kokee olevansa huonompi?

Tässä kohtaa on tietysti tärkeää, että olet sisäistänyt tuon ensimmäisen kohdan, eli teet elämässäsi sinulle merkityksellisiä asioita ja tavoittelet sinun omaa unelmaasi.

Koska itseluottamus tarkoittaa sananmukaisesti luottamusta itseesi, eli luottamusta siihen, että selviydyt kaikesta, mitä elämä tuo tullessaan.

Mistä se luottamus omaan tekemiseen sitten kumpuaa?

No niistä teoista!

Siitä, että ylität itsesi, onnistut haastavissa tilanteissa sekä teet virheitä ja opit niistä. Käymällä pohjalla ja sitten nousemalla sieltä ylös.

Ja suurien tavoitteiden sekä unelmien jahtaaminen on erinomainen tapa päästä kokemaan noita kaikkia.

Saavuttamalla jotain sellaista, jota et ikinä olisi uskonut saavuttavasi, kasvatat itseluottamustasi roimasti!

Unohda “5kg kevyempänä olisin niin paljon onnellisempi” ja ala keskittymään itsesi kehittämiseen.

Kun tiedät pystyväsi saavuttamaan mitä tahansa tässä elämässä, riittämättömyyden tunne alkaa häviämään.

Miksi sinä kokisit riittämättömyyttä, jos kerran voit saavuttaa mitä vain?

Jos sinulla on taito päästä tavoitteisiin, niin miksi et onnistuisi muuttamaan niitä asioita, joiden haluat muuttuvan?

Kun sinulla on uskoa itseesi, lopetat itsesäälissä vellomisen ja aloitat muutoksen silloin, kun sille on tarvetta. Ja ymmärrät mille mutokselle on oikeasti tarvetta, ja mille ei.

 

3. Luota prosessiin

 

Oletko kokenut riittämättömyyden tunnetta joskus siitä, että et ole päässyt tavoitteeseesi?

Ongelma on usein siinä, että ihmisillä on tapana olla hyvin lyhytnäköisiä. Jos jotain ei saavuteta HETI, ei sitä silloin voi muka saavuttaa IKINÄ.

On harvoja tavoitteita tai asioita elämässä, joita sinä voit saavuttaa tekemällä töitä sen eteen vain suhteellisen lyhyen ajan.

Ja kun jotain asiaa ei heti saavuteta, se musertaa ja heikentää luottamusta omaan tekemiseen.

Tarvitset pitkäjänteisyyttä! Luota prosessiin ja siihen, että ne päivittäiset hyvät valinnat kyllä johtavat haluttuun päämäärään.

Se riittää!

Älä kuvittele, että sinun täytyisi tehdä jotain ihmeellistä ja radikaalia lyhyessä ajassa. Teet vain niitä pieniä hyviä valintoja päivittäin, se riittää usko pois!

Oletko ikinä kuullut sanontaa, “What you focus on expands”? Eli jos keskityt siihen, että sinä riität, pärjäät ja tulet saavuttamaan haluamasi asiat elämässä, sinä oikeasti tulet saavuttamaan ne.

Mitä toisaalta käy, jos sanot koko ajan itsellesi, kuinka sinä et riitä?

Mitä sitten jos et saavuttanut tavoitettasi ensimmäisellä yrittämällä? Ei meistä kukaan tule ikinä olemaan valmis. Eikö se idea ole, että menemme koko ajan eteenpäin kohti oikeaa suuntaa?

Opit virheistäsi, jotta et seuraavalla kerralla tekisi samoja virheitä uudestaan.

Tavoittele siis rohkeasti sitä, mitä sinä sisimmissäsi haluat.

Älä turhaan pelkää virheitä, se on paras tapia oppia itsestäsi jotain uutta!

Haluatko vaimentaa ne äänet sisälläsi, jotka väittävät, että sinä et riitä?

Prove them wrong.

“The only thing standing between you and your goals is the bullshit story you keep telling yourself”

                                                                                                                                 Joshua Miller

 

Fueling your potential.

I.S.

Lue lisää:

“Motivaatio Hukassa? Löydä Kadonnut Motivaatiosi!”

“Tavoitteiden Asettaminen – Mitä Hyödymme Siitä?”

“Miten päästä Tavoitteeseen? – 7 Asiaa, Jotka Sinun Tulee Tietää!”