Menestyminen – Hyödynnä Potentiaalisi

maalis 5, 2018Kirkastaa tavoitteeni

Miksi meidän jokaisen olisi hyvä määrittää suunta, jota kohti mennä? Tai miksi meidän olisi hyvä määritellä, mitä menestyminen meille tarkoittaa?
“He who has a ‘why’ to live, can bear with almost any ‘how’” Friedrich Nietzsche
Itselleni on aina ollut hyvin tärkeää, että on koko ajan selkeä suunta, jota kohti mennä. Tuntuu, kuin se antaisi minulle päivittäisen pistoksen adrealiinia. Toisaalta on puolestaan erittäin lamaannuttavaa, kun sitä suuntaa ei ole. Lue artikkelini ”Tavoitteiden Asettaminen – Miten Hyödymme Siitä?” ja saa selville muutkin hyvät puolet siitä, kun on joku suunta, jota kohti mennä! Miten me myöskään ikinä voimme hyödyntää täyttä potentiaaliamme, jos emme edes ole määritellyt, mitä se voisi olla? Sinulla saattaa olla nyt jo selkeä suunta, jota kohti menet. Tai sitten se on pahemman kerran kadoksissa. Joka tapauksessa tavoitteenani tämän tekstin avulla on saada sinut kyseenalaistamaan ainakin hetkellisesti omia näkemyksiäsi. Sen avulla saatat tulla entistäkin varmemmaksi siitä, että suuntasi on juuri oikea. Tai sitten huomaat, että pieni muutos voisi olla paikallaan.  

Suunnan Muuttaminen

  Välivuoteni oli kaikista vaikein vuosi ikinä. Kun lukio oli loppunut, päätin keskittyä lähes täysipäiväisesti urheiluun. Tai no täysipäiväisesti myös tarjoilin työkseni. Eli vaikka minulle oli selvää, että keväällä 2017 tulisin lukemaan pääsykokeisiin ja minulla olisi silloin selkeä suunta, jota kohti mennä, syksy 2017 oli tästä huolimatta minulle kamala. Koska koulua ei enää ollut, niin minut ihmisenä määritti periaatteessa urheilijaidentiteettini sekä työidentiteettini. Vaikka urheilijana menin eteenpäin, niin suunta oli kuitenkin väärä. Ja se sekoitti fiiliksiä todella paljon. Ajatus siitä, että pelaisin ammatikseni salibandya ei enää houkutellut. Lisäksi en kokenut sen hetkistä työtäni riittävän merkitykselliseksi, joten tuona syksynä elämäni tarkoitus oli hukassa pahemman kerran! Pahimmillaan en enää nauranut tai ollut sama iloinen ja positiivinen Iida, joka olen aina ollut. Kurssi kääntyi onneksi keväällä nousuun lukiessani pääsykokeisiin. Tiesin meneväni juuri oikeaan suuntaan, ja sen fiiliksen voimin luin itseni sisään yliopistoon. Nuorempana siis pohdin elämäni suuntaa hyvin pitkälti intuition pohjalta, sillä kuinka moni alle 20-vuotias aidosti voisi tietää, mitä elämältään haluaa? Tuon ”päätöksen” pitääkin muuttua vuosien varrella, kunnes se niin sanotusti loksahtaa paikalleen. Nuorena on mielestäni erityisen tärkeää hankkia kokemuksia, matkustaa ja uskaltaa vaihtaa suuntaa radikaalistikin: ei haittaa, vaikka tekisi virheitä, sillä niistä oppii! Usein se oikea vastaus löytyy myöhemmin kokeilujen kautta.  

Elämän tarkoitus

  Steven Jobs on yksi minua eniten inspiroinut henkilö, ja hänen elämänkertansa on varmaankin parhaita teoksia, joita olen ikinä lukenut. Siksi otan tähän kirjoitukseen paljon viitteitä hänen yhdestä kuuluisimmasta puheestaan ”The Standford Speech”, jonka tarkoituksena oli inspiroida vastavalmistuneita opiskelijoita etsimään itseään.
”I had no idea what I wanted to do with my life and no idea how college was going to help me figure it out,” Jobs said. ”And here I was spending all of the money my parents had saved their entire life. So I decided to drop out and trust that it would all work out OK. It was pretty scary at the time, but looking back it was one of the best decisions I ever made.”
Itse koin juuri samoja fiiliksiä aikanaan, kun ajatukset kilpaurheilun lopettamisesta alkoivat hiipiä mieleeni. En osannut sitä silloin edes pukea sanoiksi joukkueelle ja valmennukselle, mutta intuitioni suoraan sanoen vaati minua lopettamaan. Silloin en tietysti aavistanut, mitä kaikkea tuo päätös jälkeenpäin toisikaan tullessaan, mutta yksi käänteentekevimmistä hetkistä ja parhaista päätöksistä se on ehdottomasti elämässäni ollut. Joidenkin kohdalla siis uuden suunnan määrittäminen voi aiheuttaa sen, että vaikeitakin päätöksiä täytyy tehdä. Se ei silti tarkoita, etteikö niitä kuuluisi tai kannattaisi tehdä!  

Luota Intuitioosi!

  Luota itseesi ja intuitioosi. Päätöksentekohetkellä et joka tapauksessa voi tietää mitä tuleman pitää, mutta muutoksen alku on juurikin se päätöksen tekeminen.
”If this was the last day of my life would I want to spend it doing what I was about to do? ”Whenever the answer has been ’no’ for too many days in a row, I know I need to change something,”
Moni ihminen saattaa jopa erehtyä olevansa masentunut, koska elämän merkityksellisyys ja siten motivaatiokin on kadoksissa. Ja en ihmettele yhtään, sillä se tunne on tosiaankin niin lamauttava! Mutta kun jaksaa etsiä itseään, matkustaa ja irtautua arjesta, mennä epämukavuusalueelle ja lopulta kyseenalaistaa omia näkemyksiään, voi sen vastauksen lopulta löytää. Ja se tunne on todella voimaannuttava. Itse ainakin tällä hetkellä tiedän lähes varmasti, mitä haluan elämältäni. Varmuus siitä on tullut monen erilaisen käänteen kautta, mutta jälkeenpäin ajateltuna jokainen käänne on tavallaan ollut askel kohti sitä. Älä siis ahdistu, jos vastaus tuohon kysymykseen ei löydy heti. Tärkeintä on, että alat etsimään sitä.  

Mikä elämässä on lopulta kaikista tärkeintä?

  Mielestäni on toisaalta todella lohduttavaa, että lopulta vain sillä on merkitystä, että elät omien arvojesi mukaisesti. Vaikka itsensä puskeminen pitää meidän mielen virkeänä ja opettaa meille äärettömän paljon itsestämme, olemme silti loppupeleissä tyytyväisiä elämäämme jo silloin, kun pelkästään ne peruspilarit ovat kunnossa. Minulle kaikista tärkeintä elämässä on itseni toteuttaminen, oma terveys sekä rakkaat ihmiset ympärilläni. Silloin kun nuo palaset ovat kohdillaan, olen onnellinen. Päivittäistä fiilistä buustaan taas sillä, että pusken rajojani sekä itseäni eteenpäin. Puhuin aikaisemmassa tekstissäni ”Unelmani Saavuttaminen – Kuinka Tein Sen” kuinka olin jo menossa kohti konsultin tai meklarin uraa. Kuitenkin jostain syystä ajatus siitä ei sitten kuitenkaan tuntunut oikealta, eikä se herättänyt minussa mitään tunteita. Tämä johtui siis siitä, että tavoittelin asiaa ihan vääristä syistä. Se oli ristiriidassa minun arvojeni suhteen sekä sen, mikä minulle loppujen lopuksi päivittäisen hyvinvoinnin kannalta oli äärimmäisen tärkeää: itseni toteuttaminen.  

Mitä menestys tarkoittaa?

  Se, miten tämä kaikki yhdistyy lopulta koko tekstin otsikkoon, liittyy siihen, että meistä jokainen määrittelee menestyksen omalla tavallaan. Sen, mikä meille tässä elämässä on kaikista tärkeintä. Joku on syntynyt urheilijaksi, toinen super-äidiksi ja kolmas uranaiseksi tai -mieheksi. Ja kaikki vastaukset ovat yhtä oikeita, jos se on sitä, mitä sinä aidosti elämältäsi haluat. Tätä valintaa tai sen hyväksymistä kuitenkin vaikeuttaa monet asiat, kuten perheemme mielipiteet, kulttuurimme tai yhteiskuntamme itsessään.  Yleisesti ottaen yhteiskunnassa menestystä mitataan kuuluisuuden, varallisuuden tai statuksen perusteella. Don let that go to your head!  Jos tavoittelet noita asioita vain ulkoisen hyväksynnän saavuttamiseksi, tulet luultavasti pettymään ennemmin tai myöhemmin, sillä materialistisen onnen tavoittelu johtaa tutkimuksien mukaan tyytymättömyyteen sekä merkityksettömyyden tunteeseen. Eikä ihme, sillä siitä saatava mielihyvä on lyhyt ja ohimenevä. Mitä on henkisen vahvuuden ominaispiirteet? Miksi sinunkin olisi hyvä olla henkisesti vahva? Noihin kysymyksiin vastasin artikkelissani ”Henkinen Vahvuus –  Mihin Sitä Tarvitaan?” Onnistuminen, itsensä ylittäminen sekä itsensä toteuttaminen puolestaan antavat meille positiivisia tunteita, jotka kantavat pitkään.
Knowing your time in life is limited, he told the students, think carefully about how to spend it. ”Don’t waste it living someone else’s life,” he said. ”Don’t be trapped by dogma-which is living with the results of other people’s thinking. Don’t let the noise of others’ opinions drown out your own inner voice. And most important, have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary.”

Lopuksi

  Kuinka moni meistä välttelee vastaamista kysymykseen elämänsä tarkoituksesta, koska ei halua olla väärässä. Ehkä on vain helpompi jättää asia sikseen. Muista: tärkeiden päätöksien tekeminen on harvoin helppoa, mutta se ei tarkoita, etteikö niitä kuuluisi tehdä. Oman itsensä toteuttaminen vaatii rohkeutta ja itsevarmuutta, tiedän. Mutta älä anna vanhempiesi, ystäviesi, kulttuurisi tai minkä tahansa asian vaikuttaa sinuun siinä, mitä SINÄ haluat elämältäsi. Elämä on monimutkaista ja ympärillämme tapahtuu paljon asioita joihin EMME voi vaikuttaa. Muista kuitenkin, että tulevaisuutesi on edelleen sinun käsissäsi.
”Remembering that I’ll be dead soon is the most important tool I’ve ever encountered to help me make the big choices in life,” he said. ”Because almost everything-all external expectations, all pride, all fear of embarrassment or failure-these things just fall away in the face of death, leaving only what is truly important. Remembering that you are going to die is the best way I know to avoid the trap of thinking you have something to lose. You are already naked. There is no reason not to follow your heart.”
Katso koko puhe: Click here to subscribe